Produkte të reja

Dilema Historike - Abdi Baleta

#d20eb

New

9,99 €

- +

... Ne ditët tona, shqipëtarët kanë nevojë më shumë se kurrë të mësojnë dhe të njohin historinë e tyre të vërtetë, ashtu siç është bërë, të shkruar me përgjegjësi politike dhe shkencore, me mundësi e ndjesi kombëtare, me profesionalizëm e me kujdes, mbi bazën e dokumenteve e të studimeve të mirëfillta dhe të thellura. Vetëm një histori e vërtetë e shkruar nga historian seriozë, por e kaluar në shoshën e mendimit politik nga të gjitha shtresat e segmented e shoqërisë, mund të ndihmojë në qetësimin e shpirtrave e në qartësimin e mendjeve të qytetarëve të Shqipërisë, që janë më të trazuara se asnjëherë tjetër në rrethanat çoroditëse të një demokracie të përdhozur: të një atmosphere të pashëndretshme “tribunalizzimi politik e parlametarist” të rremë: të një periudhe të re të “shthurësisë masono-demokratike” në historinë modern të vendit…

 

… Shqipëria e sotme nuk  ka rënë dhuratë nga qielli. Ajo nuk do të bëhej po të mos kishin punuar për të shumë breza shqiptarësh, në rrugë e me mëynyra të ndryshme. Askush nga ata që kanë qenë protagonist të ngjarjeve madhore që çuan në krijimin e forcimin e një shteti të pavarur shqiptar nuk duhet të nxihet fund e krye dhe t’I mohohet ai kontribut që ka dhënë, për aq sa ka dhënë. Të metat e gabimet nuk I duhen fshirë e fshehur askujt, as edhe atyre që tashmë janë kthyer në
“emblema të çështjes kombëtare”. Nuk duhet bërë padrejtësi në historiografi, sikurse beëhet në politikë…

 

… Detyra që shtrohet para shkencës së historiografisë është mëse e qartë; të shkruhet historia e vërtetë e shqiptarëve, jo thjeshtë të rishkruhet ajo, duke bërë “spastrime terminologjike” apo “rrumbullakosje të disa grafeve të rënda”…

No customer comments for the moment.

Write a review

Dilema Historike - Abdi Baleta

Dilema Historike - Abdi Baleta

Write a review

Produkte në kategori të njejtë

Next Previous
Scroll